Çocuklara Yapılacak Açıklamalar
Demanslı bir yakınınız için üzüntü duyarken çocuklarınızın kendilerini ne kadar tedirgin ve şaşkın hissedebileceklerini unutmanız çok kolaydır. Çocuklar değişen koşullarla başa çıkabilmek için net açıklamalara ve bolca rahatlatılmaya ihtiyaç duyarlar. Olaylar ne kadar üzücü olsa da akrabalarının farklı davranışlarının hastalığın bir parçası olduğunu ve onlara yöneltilmediğini bilmek rahatlatıcı olabilir.
Elbette açıklamalarınızı çocuğunuzun yaşına ve anlayış düzeyine adapte etmeniz gerekecektir, ancak her zaman mümkün olduğu kadar dürüst olmaya çalışın. Çocuğunuzun ileride söylediklerinize güvenilmemesi gerektiğini düşünmesi ne kadar tatsız olsa da gerçekle sizin desteğiniz yardımıyla başa çıkmaktan daha üzücüdür.
Açıklama Yapmak
-
Üzücü bilgileri kabullenmek her zaman zordur. Çocuklar farklı durumlarda açıklamalarınızı tekrar etmenize ihtiyaç duyabilirler, dolayısıyla çok sabırlı olun.
-
Çocukları soru sormaları için yüreklendirin ve söyleyeceklerini dinleyin, böylece onları neyin endişelendirdiğini anlayabilirsiniz.
-
Uygun olduğunda onlara bolca güven verin, onları kucaklayın ve sarılın.
-
Yakınınızın bir adresi unutması, sözcükleri karıştırması veya yatarken şapka giymesi gibi pratik örneklerle durumu daha açıkça anlatabilirsiniz.
-
Espiri yapmaktan korkmayın. Elbette kişinin kendisine değil ama duruma birlikte gülmek genellikle yardımcı olur.
-
Demanslı kişinin yapmakta gittikçe zorlandığı kadar hala yapabildiği şeylere de odaklanın.
Çocukların Korkuları
-
Çocuğunuz sizi daha fazla üzeceğini düşündüğü için size endişelerinden bahsetmekten veya duygularını göstermekten korkabilir. Nazikçe yüreklendirmeye ihtiyaç duyabilirler.
-
Küçük çocuklar yaramazlık yaptıkları veya “kötü şeyler” düşündükleri için hastalıktan sorumlu olduklarına inanabilirler. Daha büyük çocuklar demansın, yakınlarının geçmişte yaptığı bir şeyin cezası olduğundan endişelenebilirler. Her iki durumda da bunların doğru olmadığı konusunda rahatlatılamaya ihtiyaç duyarlar.
-
Çocuklar, sırf demanslı bir kişiyle akraba olmaları yüzünden kendilerinin ya da başka bir yakınlarının demansa yakalanmasının muhtemel olmadığı konusunda rahatlatılmaya ihtiyaç duyacaklardır.
Çocuğunuzu Etkileyen Değişiklikler
Şunu unutmamak gerekir ki, bir kişi demansa yakalandığında ailedeki herkes bu durumdan etkilenir. Çocuklar onların yaşadıkları zorlukları anladığınızı ve bazı zamanlarda ne kadar huysuz ve düşünceli görünseniz de hala onları sevdiğinizi bilmek isterler.
Düzenli olarak çocuğunuzla yarıda kesilmeden konuşabilmek için zaman ayırmaya çalışın. Küçük çocuklar yakınlarının neden bu kadar garip davrandığının onlara hatırlatılmasına ihtiyaç duyarlar ve yeni problemler çıktıkça bütün çocuklar kendi duyguları hakkında konuşmaya ihtiyaç duyabilirler. Tartışmak istedikleri zorluklar şunlar olabilir:
-
Sevdikleri kişiye olanlar yüzünden duydukları üzüntü ve kişinin geleceği için hissettikleri kaygı.
-
Yakınlarının davranışları yüzünden duydukları korku, can sıkıntısı, rahatsızlık veya utanç ve belki de böyle hissettikleri için duydukları suçluluk.
-
Kendilerinden sorumlu olmuş bu kişiye karşı sorumluluk duymaları gerektiğini varsaymaları.
-
İşlerin eskiden olduğu gibi olmaması veya yakınlarıyla artık iletişim kuramamaları yüzünden hissettikleri kaybetme duygusu.
-
Diğer aile üyelerinin stresli olması ve eskisinden çok daha az zamanları olması yüzünden duyulan kızgınlık.
Duyguların İfade Edilmesi
Bütün çocuklar bu olaylara farklı tepkiler gösterirler ve üzüntülerini farklı şekillerde gösterirler.
-
İlgi görme isteği, yaramazlık gibi davranışlar, kabus görme, uyku güçlükleri veya açıklanamayan acılar ve ağrılar çocuğunuzun durumla ilgili çok kaygı duyduğunu ve daha fazla rahatlatılmaya ihtiyacı olduğunu gösterebilir.
-
Çocuklar üzüldüklerinde konsantre olmakta zorlandıkları için okul ödevleri genellikle kötüye gider. Okuldaki herkesin durumun farkında olması ve bu zorluklara anlayışlı davranması için çocuğunuzun öğretmeniyle veya sınıf başkanıyla konuşmak iyi bir fikirdir.
-
Bazı çocuklar içten içe ne kadar üzgün olsalar da çok neşeli veya ilgisiz görünürler. Onları susturmak yerine durum hakkında konuşmaları ve duygularını ifade etmeleri için yüreklendirmeniz gerekebilir.
-
Bazı çocuklar çok üzgün, ağlamaklı olabilir ve uzun bir süre için çok fazla ilgiye ihtiyaç duyabilirler. Çok meşgul olsanız bile her gün onlarla olanları konuşmak için zaman ayırmaya çalışın.
-
Ergenlik çağındaki çocuklar genellikle kendi içlerine kapanık görünürler ve odalarına kapanırlar ya da normalden çok daha fazla dışarıda kalırlar. Yaşamlarındaki diğer değişiklikler ve belirsizlikler yüzünden bu durum karşısında özellikle zorlanabilirler. Onları sevdiğiniz ve duygularını anladığınız konusunda rahatlatılmaya ihtiyaç duyacaklardır. Olup biteni sakince konuşmak bazı endişelerinden sıyrılmalarına yardımcı olabilir.
Çocukların Dahil Edilmesi
Demanslı kişinin bakımına ve ilgisini uyandırmaya çocuklarınızı da dahil edecek yollar bulmaya çalışın. Ancak onlara çok fazla sorumluluk yüklemeyin ve bunların zamanlarının çoğunu almasına izin vermeyin. Çocuklarınızı normal hayatlarına devam etmeleri için teşvik etmek çok önemlidir.
-
Kişiyle kısa zaman için bile birlikte olmalarının ve sevgi ve şefkat göstermelerinin yapabilecekleri en önemli şey olduğunu vurgulayın.
-
Yakınlarıyla geçirdikleri zamanın zevkli olmasını sağlamaya çalışın – örneğin birlikte yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak, eşyaları yerleştirmek veya geçmiş olaylardan bir defter yapmak gibi.
-
Yakınlarınızın eskiden nasıl olduğu hakkında konuşun ve çocuğunuza fotoğraflar ve hatıralar gösterin.
-
Hastalık zamanında bile, geçirilen güzel zamanları hatırlatması için çocuğunuz ve yakınınızın birlikte fotoğraflarını çekin.
-
Bu konuda mutlu olduklarından ve durumla başa çıkabileceklerinde emin olmadıktan sonra çocuğunuzu yalnız başına kısa süre için bile olsa görevlendirmeyin.
-
Çocuğunuzun onun çabalarını takdir ettiğinizi bildiğinden emin olun.
-
Çocuğunuza, yakınınızın bunu anlayabilecek ve kendini ifade edebilecek olsa onunla ne kadar gurur duyacağını anlatın.