2008-2009 Faaliyet Raporu

ALZHEIMER VAKFI 2008-2009 FAALİYET RAPORU

Dönem içerisinde Vakfımızın amaçları doğrultusunda hastalığın toplum tarafından tanınması hasta yakınlarının, gönüllüler ve sağlık personeli ile birlikte işbirliği halinde bulunmalarının sağlanması için temel faaliyetlerde bulunulmuştur.

23 Ocak 2008 günü Vakıf merkezimizde hasta yakınlarına “Alzheimer hastalarının ilaç tedavisinden beklentileri” konulu konferans Başkanımız Prof.Dr.Engin EKER tarafından verilmiştir.

13 Eylül günü merhume Belma BARUT cenazesinde Abdi İbrahim İlaç firmasının Vakfımıza yönlendirmesi ile bağış toplanmış ve Derneğimiz ile paylaşılmıştır.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında;

18 eylül Perşembe  ve 21 eylül Pazar  Silivri ve Selimpaşa’da yoğun bir katılımla başkanımız tarafından halka açık olarak “Beynin Yaşlanması Önlenebilirmi” konulu konferanslar verilmiştir.

Geleneksel olarak her yıl  Bakım Huzurevi Sakinleri, yakınları ve sağlık personelinin katılımları ile düzenlediğimiz öğlen yemeğimiz 23 eylül günü İstanbul Üniversitesi Balta Limanı Sosyal Tesislerinde yapılmıştır. Davet edilen basın mensupları ve konuklara Vakfımız hakkında bilgiler verilmiş tv roportajları yapılmıştır.

Kanal D, Turkmax, ATV ve diğer tv kanallarına Prof.Dr.Engin EKER davet edilerek Alzheimer konusu ve hastalığın toplumumuzdaki yansımaları  hakkındaki programlara katılımları sağlanmıştır. Programlar süresince Alzheimer konusundaki ilgi ve bilginin arttığı görülmüştür.

Hasta yakınları, üyelerimiz ve gönüllülerin katılımları ile   12 ekim Balat-Fener-Ayvansaray, 09 kasım Galata, 21 aralık Pazar günleri Pera-Beyoğlu gezileri tertiplenmiş, geziler süresince  halkla ilişkilerin yanı sıra, katılanlar ve hasta yakınları ile Alzheimer konusunda sohbetler yapılış bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

01 Kasım 2008 Cumartesi günü saat 14.00’da ArtPoint Gallery & Müzayede The SOFA HOTEL & RESIDENCES – NİŞANTAŞI Balo Salonunda dördüncü müzayedesinde İstanbullu sanatseverlerle birlikte olmuş ve Vakfımız da bu müzayedede yer alarak  tanıtım faaliyetinde bulunmuştur.

22 kasım 2008 günü İş Sanat Konser salonunda Cihat AŞKIN&Aşkın Ensemble klasik Müzik konseri  icra edilmiş, olumsuz hava koşullarına rağmen katılım oldukça iyi olmuş ve seyirciler bu tür konserlerin tekrarlanmasından duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.

Alzheimer Vakfı Huzurevi

Kasım 2008 sonu itibari ile Huzurevimizdeki sakinlerimiz nispeten daha uygun ve bakım şartları elverişli yeni bir sağlık tesisi olan( Şenesenevler/Bostancı) Acıbadem Geriatri Bakımevi’ne nakledilmiş, bakımlarına devam edilmektedir

20 Aralık 2008 günü Alzheimer Huzurevi/ Geriatri bakımevi  sakinlerimize Yeni Yıl karşılama partisi düzenlenmiş, Yönetim kurulumuz, mütevelli ve gönüllülerimiz, hasta yakınları ve sağlık personelimizinde katılımı ile moral artırıcı etkinlikler yapılmıştır.

14 Ocak  2009 günü Vakıf Başkanımız tarafından merkezimizde “Alzheimer Hastalığında Yenilikler Varmı”konulu konferans verilmiştir.

18-24 Mart Yaşlılar Haftası etkinlikleri çerçevesinde Huzurevi Ziyaretleri yapılmış canlı müzikli  parti etkinlikleri  düzenlenmiş yaşlılarımıza  armağanlar verilerek hoşça vakit

geçirmeleri sağlanmıştır.

26 Nisan 2009 Pazar günü Klassis Resort Otel Piknik alanında “Üç Kuşak Bir Arada Alzheimer Şenliği”, Huzurevleri sakinleri, davetliler, sağlık personeli katılımıyla, farklı tatların sunumu, eğlenceli aktiviteler ile canlı müzik eşliğinde  icra edilmiş ve çevredende  şenliğimize katılımlar sağlanmış olup,  aynı zamanda 7.Ulusal Geropsikiyatri Kongresinin son günü olarak kutlanmıştır.

Bilimsel Dergi Hazırlanması

Türk Geriatri ve Gerontoloji Derneği ile Ulusal Alzheimer Vakfının ortak girişimleri sonucu ortaya çıkan “Geriatri ve Geriatrik Nöropsikiyatri” adlı bilimsel dergi yayın hayatına başlamış ve ilk sayısı Temmuz ayında yayınlanmıştır. Dergimizin ülke tıbbına yararlı olmasını diliyoruz.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Beşiktaş-Kayserispor   karşılaşması öncesi sporcularımız  Erken Tanı – Erken Tedavi sloganını içeren bir pankart  ile sahada yer almışlar ve günün önemi ile birlikte Vakıf ve Derneğimizin adının  geniş kitlelere  duyurulması sağlanmıştır.

24 Eylül İ.Ü.baltalimanı sosyal tesislerindeki geleneksel yemeğimiz Frik İlaç Firmasının destekleri ile yoğun bir katılımla yapılmış olup yazılı ve görsel basında yer alması sağlanmıştır.

25 Eylül 2009 Cuma günü Başkanımız tarafından Profilo AVM Büyük Salonda “Alzheimer Hastalığında Erken Tanı-Erken Tedavi” konulu konferans verilmiştir.

Alzheimer Çağrı Merkezi

Alzheimer hasta yakınlarına psikolojik destek vermek amacı ile Bilim İlaç’in desteği ile kurulan Çağrı merkezi pilot uygulamadan sonra Türkiye genelinde yayılmaya başlamıştır.

10-11 kasım günlerinde “Demanslı kişiyi anlamak,Ruhsal ve davranışsal değişimler öneriler” ve “Alzheimer hastalığında davranış ve psikolojik bozukluklar ile baş etme yöntemleri”  konulu konferanslar verilmiştir.

26 Aralık C.tesi günü huzurevindeki yaşlılarımıza,yakınlarına, sağlık personeline, yönetim kurulumuz  ve gönüllülerimizin katılımı ile  yeni yıl partisi  düzenlenmiştir.

Gayrimenkul  

Çırağan-Beşiktaş  Semtinde bulunan bir apartman dairesinin mülkiyeti  Huzurevi sakinlerimizden birinin  vasilerinin tercihleri  ile  Vakfımıza kazandırılmış  olup kira geliri elde edilmekle beraber yeniden  değerlendirme çalışmalarına devam edilmektedir.

Ankara Şubesi/Temsilciliği

Alzheimer Vakfı Ankara Temsilciliği faaliyete geçmiş   olup Türk geriatri Vakfı/TÜGEV (Ankara) ile ortaklaşa çalışmalarda bulunulmaya başlanmıştır.

18-24 Mart Yaşlılar Haftası 2010

Bu sene Alzheimer Vakfı (İstanbul), Türk Geriatri  Vakfı (Ankara) ve Beşiktaş Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla, sağlıklı yaşlanmanın önemi, ülkemizin edebiyat, sanat, bilim ve siyaset hayatının önde gelen isimlerinden sağlıklı yaşlanmayı başaranlarla yani sağlıklı yaşlananlar  ile kutlanmaya karar verilmiştir.

Bu amaçla 24 Mart 2010 tarihinde Akatlar Kültür Merkezinde, “Yaşlanmak Değil, Yaş Almaktır Hayat…” adı altında bir etkinlik düzenlenmiş. Halka açık ve ücretsiz olan bu faaliyet, bir de yönetmenliğini Fedai Çakır’ın yaptığı Yaşlılığın EEE Hali isimli kısa film ile taçlandırmıştır.

Bilim, basın, sanat, siyaset dünyasından katılımcılar  ve sağlıklı yaşlananlar ile  oldukça yoğun bir iştirakle  yapılan sunumlar ve sohbetler bu tür etkinliklerin önemini ve  moral gücünü artırıcı  yönünü ortaya çıkartmıştır.

İcra edilen etkinlikler ve idari yapılanmanın daha fazla miktarda hasta ve yakınlarına ulaşabilmemizde faydalı olduğu gözlenmiş olup gönüllü çalışanlarımızın ve sahada hizmet verecek personelin  katkılarının önemi anlaşılmıştır.